Info Hartanah di Kedah, Perlis, Seberang Perai dan Pulau Pinang

Anda ingin membeli, atau menyewa atau melepaskan hak hartanah di Kedah, Perlis atau Pulau Pinang? Artikel yang dikongsi dan dimuatkan ke laman sesawang ini diharapkan sedikit sebanyak dapat membantu semua pembaca menambahkan input pengetahuan tentang hartanah di negara kita

 

 

 

 

Bagaimanakah DSR mempengaruhi kelayakan pinjaman rumah

Sebelum memohon pinjaman rumah, anda harus ingat bahawa ada kemungkinan pinjaman anda ditolak disebabkan oleh nisbah pembiayaan hutang (DSR)


 

Bagaimanakah pengiraan DSR?

Hutang mengambil kira semua komitmen kewangan seperti pinjaman peribadi, pinjaman pelajaran


 

Jenis Lantikan Agensi Hartanah

Antara perkara yang penting untuk diperbincangkan semasa berurusan dengan agensi hartanah tertentu ialah jenis lantikan agensi hartanah yang akan dibuat serta implikasinya kepada transaksi hartanah anda.


 

Dasar Stabilkan Pasaran Hartanah

Bank Negara Malaysia mencadangkan enam pilihan dasar yang boleh dilaksanakan bagi mengurangkan ketidakseimbangan penawaran dan permintaan dalam pasaran hartanah tempatan.


 

Hala Tuju Perumahan Negara

Mengetahui akan hala tuju perumahan negara adalah penting supaya pengguna dan bakal pembeli rumah dapat membuat pilihan dan keputusan tepat pada peringkat pra pembelian.....


   

Rumah Kluster

Apa itu rumah kluster? Dimanakah ianya dibina dan anda berminat untuk memilikinya suatu hari nanti.


   

Townhouse / Rumah Bandar

Apa itu townhouse/rumah bandar. Mengapakah orang ramai kini mula beralih selera membeli rumah jenis ini. Apakah kelebihannya?


   

Urus isu rumah mampu milik

Pihak berkuasa tunggal untuk perumahan mampu milik perlu proaktif dan strategik menguruskan isu berkenaan di negara ini, kata Timbalan Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM), Abdul Rasheed Ghaffour.


   

Syarikat Jaminan Kredit Perumahan Berhad telah mencapai persetujuan dengan institusi-institusi kewangan yang terlibat dalam menyediakan pembiayaan perumahan yang akan dijamin oleh Skim Jaminan Kredit Perumahan (SJKP) untuk pemohon-pemohon yang layak.


 

My First Home Scheme (Skim Rumah Pertamaku)

Guarantee scheme that enables applicants below the age of 40 with Monthly income of up to RM5,000 (for single) and RM10,000 (married) to purchase homes of up to RM500,000.


 

BSN MyHome (Skim Perumahan Belia)

BSN MyHome (Skim Perumahan Belia) direka untuk membantu belia yang bujang atau sudah berkahwin memiliki rumah pertama mereka dengan mudah.


   

Perumahan PRIMA

Kediaman PR1MA yang terletak di dalam kawasan berkomuniti mempunyai pelbagai jenis dan saiz. Dengan harga antara RM100,000 hingga RM400,000, anda kini mampu memiliki kediaman di lokasi-lokasi yang strategik di seluruh negara.


   

Rumahku

Modul ini akan membuka minda anda kepada selok-belok pembelian rumah. Pembelajaran atas talian ini memudahkan anda untuk membuat keputusan kewangan dengan bijak dan berhemat


   

Kerajaan dijangka umum insentif beli kediaman


   

Tips Kepada Pembeli Rumah

     

 

Hartanah komersil untuk dijual atau disewa di Kedah, Perlis dan Pulau Pinang

Anda ingin mencari hartanah komersil di Kedah atau Perlis atau Pulau Pinang. Kami menyediakan senarai hartanah komersil sama ada Pejabat, Kedai, Rumah Kedai, Bagunan Industri, Pusat membeli-belah, kiosk dan sebagainya.

     

 

Hartanah Kediaman untuk dijual atau disewa di Kedah, Perlis dan Pulau Pinang

Anda ingin mencari hartanah kediaman yang akan di bina pemaju perumahan? Atau anda ingin mencari hartanah kediaman yang yang sedang dalam pembinaan?  Atau anda ingin mencari hartanah kediaman yang telah siap dibina dan sedia untuk diduduki?  

Kami menyenaraikan Hartanah Kediaman di Kedah, Perlis dan Pulau Pinang dalam pelbagai kategori idaman anda dari Banglo. Kondominium, Teres, Berkembar, Sesebuah dan sebagainya. Kami juga bersedia memenuhi kehendak anda dalam menentukan spesifikasi khusus seperti kedudukan lokasi hartanah berhampiran landmark tertentu seperti berhampiran tasik, berhampiran pusat membeli belah, berhampiran sekolah dan sebagainya.

     

 

Tanah untuk dijual atau disewa di Kedah, Perlis dan Pulau Pinang

Kami juga menawarkan beberapa bidang tanah yang sedia untuk dijual atau disewa kepada anda daripada tanah kampung, tanah kediaman, tanah industri atau tanah ladang. Sila hubungi saya, Encik Ibrahim Bakkry Saad di talian 019-4488044 untuk sebarang bantuan atau pertanyaan atau permintaan khusus.